Artyčoky jsou zdravá a velice chutná zelenina. A ani jejich příprava není nijak složitá. Problémem je snad pouze poměrně velký odpad nepoživatelných částí, proti lahodnému středu. Takže pokud se chystáte artyčoky vyzkoušet, rozhodně nepředpokládejte, že by jste se najedli. Za to jako lehký a delikátní předkrm, po kterém Vám zbyde ještě dost místa na hlavní chod, je naprosto ideální.
My Vám přinášíme recept na lahůdkovou úpravu s čerstvým kozím sýrem a pažitkou.
Na jednu porci budete potřebovat:
2 čerstvá zralá, ale dosud zavřená poupata artyčoku
1 celý citron
lžičku přepuštěného másla ( můžete nahradit olejem, ale nebude to ono )
centimetrový plátek čerstvého kozího sýra
polevkovou lžívi nakrájené čerstvé pažitky
sůl
Artyčoky zbavíme horní části všech vnějších listů poupěte, jsou tvrdé a nedají se konzumovat ani po vaření. Rozkrojíme a vyčistíme od případného pápěří a vložíme na pařák. Citron oloupeme, rozkrájíme na plátky a vložíme do vody pod pařák. Přiklopíme a vaříme po dobu cca 20 minut.
V rendlíku, nejlépe titanovém aby se sýr nepřipaloval, rozpálíme lžičku přepuštěného másla, přidáme vařené měkké části artyčoku, zlehka osolíme a cca 2 minuty restujeme na mírném ohni. Přidáme nakrájenou pažitku, nadrobený čerstvý kozí sýr a míchajíc ještě zhruba půl minuty prohřejeme.
Ihned servírujeme s čerstvě opečeným toustem.