bez pšeničná či bez lepková verze
Suroviny:
150 g pohankové bio mouky
150 g kukuřičné polohrubé mouky
50 g směsi Jizerka nebo směsi bramborového, kukuřičného a rýžového škrobu
100 g cukru
300 ml mléka
120 g slunečnicového oleje
1 vejce
1 prášek do pečiva pro celiaky bezlepkový nebo adekvátní množství jedlé sody
Kyselejší ovoce dle dispozice, já jsem použila zmražený angrešt z letní úrody
Nejprve smícháme všechny suché suroviny, posléze přidáme mléko, olej a vejce a šleháme do hladka. Těsto by mělo být polotuhé, pokud je příliš tuhé, přilijeme mléko.
Na Crisp talíř (pokud máte k dispozici troubu s touto funkcí) nebo obyčejný plech, obé vyložené pečícím papírem, vylijeme těsto a stěrkou rozetřeme po celé ploše.
Poklademe připraveným ovocem, může být i mražené a vložíme do trouby. Na Crispu pečeme 14 – 15 minut. V běžné troubě pečeme na 200 °C cca 20 minut, dokud není těsto propečené, což jak zkušené pekařky ví, vyzkoušíme špejlí na více místech a pokud se těsto nelepí, je hotovo.
Před servírováním můžeme kousky poprášit moučkovým cukrem, nebo zdravěji strouhaným kokosem.