Ořechový med – koncentrovaná energie

Nastala doba sklizně vlašských ořechů, jedná se o velice hodnotnou potravinu. Obsahují v průměru 70 % tuků,  zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, přibližně 18 % proteinů  a walnuts-_2acca 3 % sacharidů.  Obsažená omega-3-mastná kyselina působí preventivně  proti vzniku aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních chorob. Je velmi vhodná i pro děti, u kterých podporuje  rozvoj mozku. Ořechy jsou také významný zdrojem  vitaminu E, B1 a B6. Dále obsahují  kyselinu listovou,  hořčík, měď a zinek.  Celkový komplex obsahových láte působí příznivě na psychiku, zlepšuje vzhled vlasů, pokožky a zpevňuje nehty. Pravidelná konzumace ořechů působí protizánětlivě, zvláště v oblasti srdečních a cévních onemocnění, reguluje krevní tlak a upravuje hladinu cholesterolu v krvi.  Antioxidační účinky ořechů se projevují příznivě i v oblasti střev, které posilují.

honey-main Pozitivní účinky medu jsou obecně známy, obsažené polyfenoly působí antioxidačně, kdy eliminují negativní působení dlouhodobého stresu, prokazují se i protirakovinné účinky, zvláště v prevenci rakoviny tlustého střeva. Prebiotický účinek podporuje zvyšování počtu příznivých bakterií ve střeběch, čímž druhotně podporuje imunitní systém, přispívá ke snížování hladiny cholesterolu v krvi. Antiseptické vlastnosti medu, zvláště je-li kombinován s citronem, oceníme při různých typech bolesti a zánětů v krku.

Med se ale nedoporučuje dětem do 18 měsíců, neboť ještě nemají vyvinutou dostatečnou sílu žaludečních kyselin, aby si dokázaly poradit s případnými bakteriemi, které by v mohly být obsaženy v kontaminovaném medu. Mohla by hrozit například i závažná otrava.

Jedním z tradičních způsobů uchování ořechů je uskladnění právě v medu. Med ořechy chrání před škůdci i plísněmi a bakteriemi. Správný med má antibakteriální vlastnosti, které  jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu a vysoké kyselosti, což prakticky znemožňuje aktivitu bakterií.

orecjovy_medOřechy můžete do medu dát vcelku, což následně trochu znesnadňuje použití. Když ořechy nasekáte najemno a následně smícháte s opravdu kvalitním medem do husté pasty, získáte zdravou surovinu, které je připravena k okamžitému vmíchání do bílého jogurtu nebo tvarohu. Pastu můžete přidávat i do krémů, čokolády a náplní při přípravě studených i teplých moučníků.

Pasta je sice poměrně kalorická. Med má průměrně 1390 kJ/100g, ale jedná se o energii pro mozek a pro Váš imunitní systém, bez které se organismus jen těžko obejde.

Připravenou pastu skladujte nejlépe v dobře uzavřené sklenici v chladničce.

 

Bookmark the permalink.

Komentáře jsou zakázány.