Dnes mám pro Vás recept na jednoduchou a rychlou dýňovou polévku. Pro mne osobně, neb nejsem zkušený dlabač dýní, bylo na její přípravě nejnáročnější vydlabání dužiny z máslové dýně. Nakonec se podařilo a dokonce bez úrazu.
Níže najdete dávku na jednu porci, takže si podle potřeby vynásobte.
Suroviny:
Přepuštěné máslo – ekvivalent 1 polévkové lžíce
1 máslovou dýni, zbavenou semínek a šlupky, nakrájenou na kostičky
1 červená cibule nakrájená na drobno
1 stroužek česneku
1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
1 menší chilli paprička nebo chilli kroužky
Kvalitní živý bílý jogurt
Ve vhodném nepřilnavém rendlíku, já používám titanový, protože se na něm opravdu nic nepřichytne a ještě se snadno myje, rozpustíme máslo a přidáme dýni. Necháme chvíli změknout, přidáme cibuli, česnek a zázvor a cca 3 minuty restujeme. Přilijeme vodu, tak aby byla dýně ponořená, chilli a dusíme na mírném plameni do měkka.
Přelijeme do úzké, vysoké nádoby a rozmixujeme ponorným mixerem do hladka.( Pokud by jste, jednu porci mixovali v původním rendlíku, budete mít na stěnách kuchyně zajímavý abstraktní dekor, ale na talíř Vám toho moc nezbude.)
Podle chuti osolte a přidejte lžíci poctivého hustého živého jogurtu. Ten polévku nejen zjemní, ale podtrhne a zvýrazní její chuť.