Houbová sezona je v plném proudu a tak jsme si pro Vás připravili jeden rychlý recept na luxusní hříbkovou omáčku.
Potřebovat budete pevné menší hříbky očištěné a pokrájené na plátky. Houby by neměly být nasáklé vodou a rozměklé.
1 červenou cibuli, 2 stroužky česneku – oboje nakrájené na drobno.
3 dcl červeného vína a 250 ml min 30% smetany.
Lžíci sádla, sůl a drcený kmín.
Na sádle osmahnete na jemno nakrájenou cibuli a česnek , přidáte pokrájené hříbky , osolíte a okmínujete, krátce opražíte a zalijete cca 3 dcl červeného vína.
Ztlumíte plamen a necháte víno zredukovat, pokud se úplně vyvaří můžete přidat trochu vody ( ale houby by neměly plavat , jen aby to nebylo suché a šťáva se nepřipalovala) a nechte cca 10 min na mírném ohni probublávat.
Na závěr vlijete šlehačku a ještě podle potřeby dosolíte či dokmínujete a máte ideální přeliv na grilovaný steak nebo vepřovou panenku.
Dobrou chuť !